Kyrkkaffe och Wii

Ja nu var det helg. Mycket händelserik. I fredags åkte vi (eller for vi, som Adam skulle sagt...) in till Linköping och körde bowling. Jag var sämst, men det var mycket roligt. Stefan var bäst, han var överlägsen! Efteråt drog vi till O'Learrys för att se när HV71 spelade mot AIK. Besvikelse, HV förlorade. Jag håller egentligen på Frölunda, men efter dem håller jag på HV! Sen åkte vi hem och tittade på Nisse Hult innan vi skulle sova. Mycket bra dag!
I lördags tänkte jag sova länge, till lunch ungefär, för att jag inte har fått sova ut på länge. Men klockan halv 9 vaknade jag av ett sms. Det var pastorn i Pingstkyrkan i Linköping som sms ade och sa att han var på slottet med sin cello hela förmiddagen. Jag ska nämligen få låna den ett tag, då jag ska spela på söndagsmiddagen nästa vecka. Så jag fick pallra mig upp och var ganska trött hela dagen. På kvällen åkte vi in till kyrkan och var med på ungdomsmötet dom hade, "Alternativ". Grymt bra predikan/vittnesbörd!!! (Var nära att säga fett bra, men jag är ingen stockholmare... känner att jag blandar lite dialektala ord här...) där var vi ett tag, sen gick vi och la oss nästan direkt.
Sedan nu i morse hade vi kyrkfikat, så då fick vi gå upp tidigt igen. Vi bjöd på kladdkakor och drömmar och vi sålde även lite grejer. Vi ska nämligen åka på praktikresa i maj och måste därför samla in pengar. Det gick inte jätte bra, men det funkar. Vi hoppas på att få åka till Spanien, men om det inte funkar kommer vi att åka till Estland! Det ska bli mycket spännande och det ser jag verkligen fram emot. Sen har vi bara slappat och nu Wii. Vi har spelat mycket wii och det är väldigt roligt! Vi spelar dock så att vi får träningsvärk i armarna, men jag antar att det bara är nyttigt.
Nu blir det snart ny vecka med nya möjligheter! Vi får se vad den innehåller...
God bless

Askonsdagen

Nu var det av olika anledningar längesen jag bloggade. Men jag kände idag att det här var ett bra tillfälle att börja igen. Det här är nämligen askonsdagen, första dagen i fastan. Jag har aldrig haft så bra koll på fastan och aldrig tänkt så mycket att kristna fastar, men nu när jag går på Bjärka-Säby är det mycket fokus på fastan för dem som lever och arbetar här och vi har fått mycket info om det, så jag kände att det är nog en bra sak att göra ändå!

Vad är anledningen till att vi kristna fastar då? Jag citerar Peter Halldorf, pingstpastor: "När vi fastar väljer vi bort något bra för att välja till någonting bättre" Alltså kommer jag nu att fasta fr o m idag t om påsk.

Sen är frågan: Vad ska man fasta ifrån? I Katolska fastan fastar alla från kött. Det är någonting som är bra och för vissa funkar det säkert bra, men jag känner inte att det är någonting som passar mig, mest för att jag inte äter bönor (okej, jag gillar dem inte, men jag skulle antagligen inte äta dem om jag var tvungen heller). Det är inte grejen heller att man måste fasta från kött eller att man inte får äta någonting innan solnedgången. Jag valde därför att fasta från två grejer som jag tror att det är väldigt nyttigt för mig att fasta från:
Det första jag tänker fasta från är Facebook. Jag kommer alltså inte att vara inne på facebook förän i påsk. Anledningen till det är att jag känner att man lätt går in på det lite för ofta och man bara slöar runt där och det tar tid. Nu för tiden får man all information man behöver om folk via fb och behöver därför inte prata med varandra lika mycket och när man träffas är det därför svårt att veta vad man ska prata om, för man vet redan så mycket om vad den andra har haft för sig. Jag kommer därför i stället för att vara inne på facebook att fokusera mer på Gud.
Den andra grejen jag fastar från är sötsaker. Här på bjärka fikar vi två gånger om dagen, varav eftermiddagsfikat består av någon bulle, kaka eller liknande. Det händer även ofta att vi köper godis och grejer på helgerna. Jag tänker att jag kommer må mycket bättre om jag börjar äta sundare, så det är också någonting som jag tänker avstå från fram till påsk.
Sedan är det en grej som jag inte kommer avstå från, utan i stället lägga till för att få mer fokus på Gud. Här på Bjärka ber man tideböner fyra gånger om dagen (Man läser psaltarpsalmer som egna böner och sjunger och ber) Vi får vara med på alla och har möjlighet att vara med på alla utom den klockan 12, då vi har lektioner. Jag tänker försöka gå på de flesta av dem som är klockan halv 9 på kvällen. De är ett bra avslut på dagen och man varvar ner och får lägga sin ande i Guds hand inför natten. Det tror jag kommer stärka min relation till Gud väldigt mycket!
Sen var det ju det här med Askonsdagen. I kväll hade vi en askonsdagsmässa. Det är ganska annorlunda från en vanlig mässa. Varje palmsöndag har man cederkvistar som man använder i gudstjänsten. Efteråt bränner man dem och blandar dem med olja. Sen när det är dags för den här askonsdagsmässan tar prästen/pastorn den och smörjer in ett kors i pannan på folk som en välsignelse. Det är även nattvard och liknande och mycket förberedelse och bön inför fastan. En mycket speciell upplevelse som jag antagligen inte kommer få vara med om så många fler gånger!
Så nu tänker jag att jag ska skriva några blogginlägg under fastan och berätta hur det går!
Hej då så länge
God bless
RSS 2.0